Застаряването на населението в световен мащаб е едно от предизвикателствата, пред което са изправени редица държави. Обгрижването и лечението на пациент с деменция представлява тежест не само за близките, но и за цялото обществото. Актуалната медикаментозна терапия е симптоматична и забавя развитието на болестта, но не води до обратно развитие, тоест до пълно излекуване. Поради тази причина много изследователи търсят това, което можем да променим в начина си на живот, за да избегнем развитието на деменция и да си осигурим спокойни старини. Оказва се, че средиземноморската диета е един от основните превантивни фактори и спазването на средиземноморски хранителен режим, може да отсрочи и значително да намали риска от развитие на деменция. По-долу ви представяме средиземноморската диета такава, каквато е описана в научните изследвания, тъй като не всички средиземноморски държави се придържат стриктно към този тип хранене.

В какво се състои средиземноморската диета?

Тя е богата на плодове, зеленчуци, ядки, семена, сериали, зърнени и бобови култури, които е добре да съставят една голяма част от дневното ни меню. Трябва да се избягва консумацията на наситени мазнини, като основен източник за набавяне на мазнини да е студено пресованият зехтин. Два пъти в седмицата се препоръчва консумацията на прясно приготвена риба или морски дарове. По възможност да се ограничат и доведат до минимум млечни и месни продукти, като акцента е поставен върху не толкова полезното червено месо.

 

 

Средиземноморската диета не включва и не препоръчва:

  • Рафинирани (технически обработени) зърнени храни (хляб, спагети, макарони);
  • Трансмазнини (маргарин, бланширани пържени картофи, готови баници, закуски, чипс, солети, вафли, кроасани, растителна сметана);
  • Продукти с консерванти, които лесно може да откриете на етикетите;
  • Консумацията на изделия с добавена захар (газирани напитки, плодови сокове, захарни изделия, компоти, бисквити, бонбони, сладка, торти, сладкиши, сладолед и шоколад).

 

Всичко започва с промяната на навиците, като:

  • Избягвате всичко, което е опаковано, консервирано, бутилирано, замразено и с дълъг срок на годност;
  • Купувате основни продукти и приготвяйте храна, която ще консумирате в рамките на два дни;
  • Не забравете да пиете вода, когато изпитвате жажда, а не подсладени напитки от опаковка;
  • За да овкусите ястието си, използвайте подправки, а не сол!

 

Designed by Freepik