Научни събития

Екипът на Българското дружество по деменции съвместно с  Българска организация „Живот с деменция“  организира ежегодни научни конференции и симпозиуми по актуални теми от областта на дементологията. На първо място това са поредицата от конференции, включени в програмата на Българска Академия на Науките, Симпозиум „Акад. Чудомир Начев“, ежегодно провеждани от 2015г.. Научните събития са широко огласени, присъстват  специалисти от различни дисциплини,  студенти, близки на пациенти, представители на НПО.

02.04.2016г.- „Невродегенеративни заболявания-State of Art

Гост лектори: Проф. д-р К.Граф, Каролински университет, Департамент по невробиология, Секция по неврогериатрия, р-л Секция по клинична генетика, Стокхолм, Швеция; Проф. д-р  Б. Винблад , председател на EADC (European Alzheimer`s Disease Consortium); Проф. д-р Е. Стефанова,завеждащ центъра по паметови нарушения деменции в Инстисут по неврология към Национален клиничен център в Белград и д-р М. Миялович, Медицински университет Белград.

 

08.04.2017г. - „Поведенчески нарушения при невродегенеративни заболявания- State of Art”

Гост лектори: Проф. д-р Елка Стефанова, Медицински университет Белград; Проф. д-р Джанин Диел-Шмид, Технически университет Мюнхен, Германия; Проф. д-р Филип Реми, Университет „Париж-12“, Франция.

 

02.06.2018г.  -„Когнитивни и поведенчески нарушения при подкорови лезии“

Гост лектори:

Проф. Нейтън Борнщайн, факултет по медицина на университета в Тел Авив, завеждащ секция инсулти към медицинския център на Тел Авив

Проф. Флавио Нобил, департамент невронауки към университета в

Проф. д-р Адриан Данек, Лудвиг Максимилиан Университет, Мюнхен, Германия

 

15.06.2019г. - „Деменции- State of Art. Диагностика, лечение, грижи“

Гост лектори: проф. д-р Лиана Апостолова, Барбара и Пиир Бекгаард, Професор по Неврология, Радиология, Медицинска и Молекулярна Генетика САЩ,  проф. д-р Александър Курц, Технически университет, Катедра по психиатрия, Мюнхен, Германия; г-н Жан Жорж, Изпълнителен директор на Alzheimer Europe, Люксембург.

 

Кампании

„Да живеем заедно“

„Живот с деменция“  съвместно с Българско дружество по деменции , МУ София,  клиниката по Неврология към УМБАЛ Александровска,  организира  кампании, свързани с развитието на общност в подкрепа на хората с деменция. От 2018 година нашето сдружение отбелязва световния ден за подкрепа на хората с болест на Алцхаймер и други деменции, 21 септември, с помощта на киното, в кампанията „Да живеем заедно“.

През септември 2018, с подкрепата на Дома на киното, София, бяха прожектирани филми, плод на международно творчество, засягащи темата за хората с деменция. Кампанията стартира  с представяне на стратегическите цели на ангажираните организации по пътя към осигуряване на  по-добър живот и равнопоставеност на хората, боледуващи от деменция.

В четиридневна програма зрителите можеха да гледат документални и игрални филми с вдъхновяващи лични истории. Програмата включваше следните прожекции:

„А защо да не живеем заедно ?” – игрален филм, Франция – Германия, 2011 (96 мин.)

Петима дългогодишни приятели, пет различни проблема, породени от остаряването. Филм за старостта може и да не звучи много забавно на някои, но всъщност комедийният ракурс прави "А защо да не живеем заедно?" много интелигентно и приятно преживяване. Тук кино-ветерани като Пиер Ришар, Джейн Фонда и Джералдин Чаплин се изправят пред задачата да изиграят собствената си възраст. Чувството за хумор стикова дружината и дори „ритането на камбаната“ може да бъде с финес. Но най-вече – в добра компания.

„Синдром” документален филм, България, 2010  (30 мин.)

Документалният филм „Синдром” е посветен на едно от най-тежките в социален и медицински аспект състояния – деменцията. Личната история е в епицентъра на повествованието. Филмът поставя въпросите за точната и навременна диагностика, адаптацията на хората с деменция, ролята на близкия човек в преодоляване на страха и тревогата от диагнозата „болест на Алцхаймер”.

„Alive inside” – „Душата живее”, 2014, американски документален филм (78 мин.) – излъчва се за пръв път у нас.

Alive inside е вдъхновяваща история за музиката и паметта, която печели наградата на публиката за документални филми на Sundance Film Festival през 2014 г. Това е вълнуващ разказ за удивителните терапевтични въздействия на индивидуално подбраната музика при хора с деменция. Филмът представлява специален интерес и за професионалисти от здравната и социална система.

“Honig im kopf” - „Глава, пълна с мед” –  игрален филм,  2014 г., Германия (130 мин.), първо излъчване в България.

Семейна драматична и същевременно комедийна история, специален разказ за любовта между Тилда и нейния дядо Амандус, който преди да заболее от болестта на Алцхаймер е бил много обичан бонвиван и глава на семейството. Десетгодишното момиче намира много емоционален, чувствителен и хумористичен път към Амандус, който често е изгубен в своя свят.

През октомври 2019  кампанията се проведе в клиниката по неврология на УМБАЛ „Александровска“, като обедини  Деня на хората с деменция и  отбелязването на 1 октомври  - Ден на възрастните хора. Събитието събра бивши и настоящи пациенти на акад. Лъчезар Трайков и неговия екип, представители на НПО, студенти, специалисти от болницата,  последователи на идеята за създаване на приятелска среда за хората с деменция. След кратка презентация на идеите и целите на организациите, на публиката беше представен филмът „Синдром“ на продуцента Анелия Дошева, която беше гост на събитието и разказа с вълнение какво е за нея темата за живота на хората с деменция.

 

Видео: https://youtu.be/DiRqtJTZCQk

 

През май 2018г. нашето сдружение взе участие и в среща-дискусия „На кафе с моя доктор“, проведена в клиниката по неврология на УМБАЛ Александровска на тема “Деменции-нови данни за превенция и подкрепа след диагнозата“. Срещата се проведе с финансовата подкрепа на Европейската комисия, програма „Хоризонт“ 2020, проект SPARKS.